Κεφαλονιά

Η Κεφαλονιά αποτελεί πλέον έναν απ’ τους δημοφιλέστερους τόπους διακοπών τόσο των Ελλήνων όσο και των ξένων τουριστών. Είναι το μεγαλύτερο από τα Ιόνια νησιά, με έκταση 737 τ.χλμ. και βρίσκεται ανάμεσα στη Ζάκυνθο και την Λευκάδα.

Οι επισκέπτες του νησιού απολαμβάνουν την απαράμιλλη φυσική ομορφιά του τοπίου με τις εντυπωσιακές εναλλαγές και τον ιδανικό συνδυασμό βουνού και θάλασσας. Οι πεντακάθαρες παραλίες με τα δέντρα να αγγίζουν τη θάλασσα χαρίζουν αξέχαστες εμπειρίες στους παραθεριστές. Επίσης οι επισκέπτες δεν παραλείπουν να δουν τους παραδοσιακούς οικισμούς, τα σπήλαια και τα κάστρα του τόπου, στιγμιότυπα της μακρόχρονης ιστορίας και της παράδοσής του, άξιοι συνεχιστές της οποίας είναι οι σημερινοί του κάτοικοι.

Σε κάθε τόπο της Κεφαλονιάς όμως, εκτός από τη θάλασσα και τα όμορφα αξιοθέατα, μπορεί κανείς να απολαύσει όλο το χρόνο την άνετη διαμονή στα υψηλού επιπέδου ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, την άψογη εξυπηρέτηση και ποιότητα των εστιατορίων, καθώς και τα προσεγμένα καφέ, μπαρ και χώρους νυχτερινής διασκέδασης που διαθέτει.

 

 

Κοντινοί προορισμοί

Το Αργοστόλι

Το Αργοστόλι βρίσκεται στα νότια της Κεφαλονιάς και είναι πρωτεύουσα του νησιού από το 1757. Είναι χτισμένο
αμφιθεατρικά, στην καρδιά του βαθιού κόλπου του Κουτάβου και διαθέτει οργανωμένο λιμάνι. Είναι η μεγαλύτερη πόλη του νησιού, με πλούσια εμπορική δραστηριότητα, μια πόλη που κοιτάζει στη θάλασσα.

Η παραλιακή λεωφόρος της πόλης έχει το όνομα του Αντώνη Τρίτση και είναι στρωμένη με βότσαλα που δημιουργούν ένα υπέροχο μωσαϊκό και δενδροφυτεμένη με φοίνικες.

Στολίδι του Αργοστολίου αποτελεί η γέφυρα Δεβοσέτου, που συνεχίζει να είναι πλήρως λειτουργική καθώς συνδέει την πόλη με την άλλη άκρη της λιμνοθάλασσας του Κουτάβου, στο δρόμο που οδηγεί προς τη βόρεια Κεφαλονιά.

Ονομάζεται έτσι γιατί είναι έργο του Ελβετού στρατιωτικού De Bosset, που την ολοκλήρωσε το 1812, ενώ στη μέση της γέφυρας δεσπόζει η Κολώνα, ένα μνημείο που κατασκευάστηκε προς τιμήν εκείνων που έχτισαν τη γέφυρα.

 

Μακρύς Γυαλός

Ο Μακρύς Γιαλός είναι μια από τις ωραιότερες και
πολυσύχναστες παραλίες της Κεφαλονιάς γνωστή για τη χρυσή της άμμο με καταγάλανα και πεντακάθαρα νερά.

Αποτελεί εδώ και χρόνια ένα από τα κυριότερα σημεία έλξης ντόπιου και ξένου τουρισμού.

Το μεγάλο μήκος της παραλίας αποτέλεσε,
ίσως, και το λόγο για την ονομασία της. Σε συνέχεια του Μακρύ Γυαλού ο επισκέπτης συναντά τον Πλατύ Γυαλό.

Οι λουόμενοι μπορούν να απολαύσουν τις ανέσεις που προσφέρει η
άριστη οργάνωση και των δύο παραλιών με θέα το απέραντο
γαλάζιο του Ιονίου.

 

Κυκλώπεια τείχη

Κοντά στον Κούταβο, έξω από το χωριό Ραζάτα, υπάρχουν ερείπια των τειχών της αρχαίας πόλης Κράνης (7ος και 6ος αι. π.Χ.), τα περίφημα Κυκλώπεια τείχη που είχαν περίμετρο
περίπου 4 χιλιόμετρα. Πρόκειται για τεράστια οχυρωματικά έργα, σμιλεμένα στους βράχους. Στην περιοχή, συναντάμε ακόμα απομεινάρια κτιρίων καθώς και ενός δωρικού ναού αφιερωμένου στη Δήμητρα.

 

 

Φρούριο Αγίου Γεωργίου

Σε λόφο δίπλα στο χωριό Περατάτα, σε απόσταση 5χιλ. από το Αργοστόλι, δεσπόζει το Φρούριο του Αγίου Γεωργίου που οι ντόπιοι αποκαλούν απλώς “Κάστρο”.

Η έκτασή του είναι 16000τμ. και η περίμετρος των τειχών είναι 600μ. Το σχήμα του είναι πολυγωνικό και αποτελείται από τρία μέρη: το εξωτερικό τείχος, τον πεταλοειδή εσωτερικό περίβολο και μια υπερυψωμένη κορυφή στο κέντρο.

Σήμερα σώζονται πολεμίστρες, παρατηρητήρια, τα ερείπια μιας γέφυρας που χρονολογείται από την γαλλική κατοχή καθώς και μιας καθολικής εκκλησίας.

 

Μονή Αγίου Γερασίμου-‘Αγιος Γεράσιμος

Στην καρδιά της Κεφαλληνιακής γης, κάτω από το επιβλητικό βλέμμα του Μεγάλου Βουνού-Αίνου, βρίσκεται η οινοφόρα λεκάνη των Ομαλών.

Πήρε το όνομά της κατά πάσα πιθανότητα από Κρήτες που ήρθαν τα χρόνια τα παλιά στην Κεφαλονιά κι άφησαν μέσα σ’ όλα τα Τοπωνύμιά τους κληρονομιά!

 

Μνημείο Μεραρχίας Aqui

Ψηλά σε έναν λόφο της Λάσσης, βρίσκεται το μνημείο προς τιμήν της ιταλικής μεραρχίας Aqui, όπου αποδεκατίστηκε στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο από τους Ναζί.

Οι Γερμανοί εκτέλεσαν τότε περίπου 10000 Ιταλούς, σφαγή που παραμένει ακόμα και σήμερα ζωντανή στη μνήμη των ντόπιων.

 

Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο

Στο ισόγειο της Κοργιαλενείου Βιβλιοθήκης στεγάζεται το
Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο. Ιδρύθηκε το 1962 από την Ελένη Καμπίτση-Κοσμετάτου και είναι ίσως ένα από τα πιο εντυπωσιακά μουσεία της Ελλάδας.

Οι άξονες στους οποίους περιστρέφονται τα ευρήματά του είναι τρεις: αμιγώς
λαογραφικό υλικό, απεικόνιση της αστικής ζωής, και ιστορικά
στοιχεία που καλύπτουν τρεις αιώνες, από τον 15ο ως το
1848. Αξιόλογο είναι και το φωτογραφικό αρχείο, που
απαρτίζεται από μια συλλογή 3000 φωτογραφιών.

 

Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου, που χτίστηκε το 1957,
φυλάσσονται οι θησαυροί που ανακαλύφθηκαν από τις ανασκαφές
στην Κεφαλονιά.

Στις τρεις αίθουσες του μουσείου, εκτίθενται ευρήματα από τους μυθικούς χρόνους ως τη ρωμαϊκή περίοδο.

Γεωργίου Βεργωτή , T.K. :28100, +30 26710 28300

 

Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου “Ο ΚΕΦΑΛΟΣ”

Αξιόλογο σημείο επίσκεψης αποτελεί το Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου “Ο Κέφαλος”, όπου στεγάζεται και το Νεανικό θεατρικό τμήμα της πόλης.

Στο κτίριο του θεάτρου, κάθε χρόνο λαμβάνουν χώρα με μεγάλη επιτυχία ποικίλα πολιτιστικά δρώμενα, όπως θεατρικές παραστάσεις, προβολές ταινιών,
εικαστικές εκθέσεις κ.α.

 

Κεφαλληνιακή Ελάτη Αίνος

Στο μεγαλύτερο μέρος του εθνικού δρυμού του Αίνου κυριαρχεί
η Κεφαλονίτικη Ελάτη. Πρόκειται για έλατο με ιδιαίτερη δασοβοτανική ιστορική αξία. Τον 18ο αι. το δάσος ήταν εξαιρετικά πλούσιο, αν και είχε χρησιμοποιηθεί για ξύλευση από τους Βενετούς. Αργότερα, στην καταστροφή που προήλθε
από την υλοτομία ήρθε να προστεθεί και η καταστροφή των
πυρκαϊών. Παρ’ όλ’ αυτά, και σήμερα το δάσος παραμένει
πλούσιο.